G.T.İ.P (Hs Code) nedir ?

Gtip kodu, Türkçe açılımıyla Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu, İngilizce adıyla HS Code, Dünya Gümrük Örgütü tarafından ticarete konu eşyanın sınıflandırılması amacıyla geliştirilmiş uluslararası numaralandırmadır. Gümrük tarife cetveli içerisindeki ürünler 12 hanede tanımlanmaktadır ve ilk 6 hanesi uluslararası standart pozisyonlardır, yani 6 haneli bir gtip numarası dünyada aynı ürünü temsil etmektedir. 6’dan sonra gelen numaralar ülkelerin kullanımına göre değişmektedir. Türkiye’de ürünler 12’li kodla sınıflandırılırken Avrupa Birliği ile Ortak Gümrük Birliği’nde olduğu için Türkiye’nin 8’li bazdaki kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile aynıdır. Daha somutlaştırmak gerekirse;

İlk 4 Rakam Eşyanın Pozisyon Numarası
İlk 6 Rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodu
7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodu
9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodlar
11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodları

Örneğin;

PineappleAnanas (Pineapple) 080430000000

Fasıl 08: Yenilen Meyveler Ve Yenilen Sert Kabuklu Meyveler; Turunçgillerin Ve Kavun Ve Karpuzların Kabukları

Pozisyon 04:Hurma, incir, ananas, Avokado armudu, Guava armudu,mango ve mangost (taze veya kurutulmuş)

Alt Pozisyon 30: Ananas
Gtip Kodu Kullanımı

Gtip kodları 200’den fazla ülkede kullanılmakta olup yaklaşık 5000 ürün grubunu kapsamaktadır. Dünya genelinde ürünlerin ticaretinin gtip kodlarıyla yapılması ülkeler açısından tarife uygulamaları, kota kontrolleri, ticaret politikaları ve istatistik tutabilmeleri gibi birçok kolaylığı da sağlamaktadır.
İhraç edeceğiniz ürünün lojistik ve gümrük çıkışından ihracat evraklarına, vergi düzenleme ve muafiyetlerinden pazar araştırmalarına kadar gtip kodunu birçok alanda kullanırsınız.